Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin

Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin - servering

Efter snart at have blogget on-and-off i over to et halvt år, sidder det dér med at huske/skrive ned, hvad retter indeholder, nærmest på rygraden. Det er en vane, der er så indgroet, at jeg efterhånden gør det uden at blinke. Og netop det er faktisk en af mine yndlingsting ved at have en blog. For nogle gange får man – næsten som ved et lykketræf – lavet noget, der bare er helt og aldeles fantastisk. Noget, der er så lækkert, at man muligvis ville græde sig selv i søvn, hvis man ikke kunne genskabe det igen på et senere tidspunkt. Og så er det jo netop heldigt, at jeg skriver alt ned, for så kan I også komme til at prøve denne suppe, som faktisk er den bedste græskarsuppe, jeg nogensinde har smagt! Og jeg har efterhånden smagt en del. Ja faktisk er det måske den bedste suppe, jeg nogensinde har smagt, punktum. Den var i hvert fald virkelig, virkelig god.

Græskar er lækkert og græskar er sundt. Men smagen kan nogen gange godt være sådan lidt… fad i smagen, hvis det er det rette ord. Jer, der kender græskarsmagen, ved sikkert lige, hvad jeg mener. Den egenskab gør, at græskar altid skal have noget modspil af en art. Hertil er chili ret genialt synes jeg, men generelt blev kombien i denne suppe bare lige i øjet. Den fade smag var helt væk og tilbage var bare en lækker sødmefyldt, spicy, cremet og let syrlig suppe, som er min nye vinterfavorit.

Prøv den! I vil ikke fortryde det – det kan jeg næsten garantere.

Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin - græskar

Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin

5 fra 2 stemmer

Udskriv

Ingredienser

Suppe

 • 1 hokkaidogræskar ca. 1 kg
 • 1,5 spsk olivenolie eller kokosolie
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk tørret timian
 • 1,5 spsk olivenolie
 • 2 løg
 • 2 tsk tørrede chiliflager
 • 4 dl kokosmælk
 • 1/2 liter vand
 • 2 tsk herbamare urtebouillon eller tilsvarende af andet mærke
 • 1/2-1 tsk cayennepeber
 • 1-2 tsk røget paprika
 • 1/2 appelsin saften herfra
 • salt

Topping

 • 6 spsk græskarkerner
 • 8 spsk tørrede kokosflager eller 6 spsk alm. kokosmel

Sådan gør du

 • Forvarm ovnen til 180º varmluft.
 • Fjern toppen og bunden af græskaret samt evt. grimme pletter på skrællen. Du behøver ikke at skrælle det ellers! Halver, fjern indmaden og skær græskarret i både og derefter grove tern. Fordel ternene i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir og vend med olivenolie, salt og timian. Bag græskarret i ca. 45 minutter, eller til kanterne er let gyldenbrune men ikke brændte. Førstnævnte giver en lækker dyb og næsten karamelliseret smag.
 • Når græskarret mangler ca. 10 minutter i ovnen, pilles løgene og skæres i grove tern. Opvarm lidt olie i en stor gryde og svits løg heri, indtil de er bløde. De skal ikke tage farve. Tilsæt chiliflager og vend rundt et minuts tid.
 • Tilsæt nu de bagte græskarstykker sammen med kokosmælk, vand og bouillon. Bring suppen i kog og lad den simre under låg i 10 minutter.
 • Rist imens græskarkerner og kokosflager/mel på en varm pande, evt. i lidt fedtstof, til græskarkernerne begynder at “poppe” og kokos er gyldent.
 • Blend suppen med en stavblender (eller i en alm. blender) og smag den herefter til med appelsinsaft, paprika, salt og evt. cayennepeber. Fortynd evt. med ekstra vand. Varm den igennem og server.
 
Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin - ristet topping
Græskarsuppe med kokos, chili og appelsin - færdig suppe

Kategorier: Efterår, Favoritter, Forår, Hverdagsmad, LCHF opskrifter, Mælkefri, Suppe, Vegetarisk, Vinter

Lignende opskrifter

Vis kommentarer (19)

 1. Ååååh, græskarsuppe er altså også blevet en ny favorit hos mig. Er du gal det smager godt. Jeg har dog kun prøvet at lave det på butternut, hvilket også bliver super lækkert. Jeg har endnu ikke prøvet at hælde kokosmælk i, men det kan det umuligt bliver dårligere af. Haps haps haps!

  1. Butternut og hokkaido smager faktisk, efter min erfaring, stort set ens. Så du har nærmest smagt hokkaidosuppe 😉 Og prøv det med kokosmælk næste gang. Gør det, gør det! Det passer virkeligt godt til 🙂

 2. Mums den ser god ud og så med ene ingredienser jeg elsker.. Jeg er ikke god til at få lavet mad med græskar, men den her finder nok vej ind i mit køkken 😉

  1. Suppe med græskar er også tit nemmere at lave fordi græskarret netop skal være overmørt. Ellers synes jeg hurtigt græskar kan blive meget blødt, hvis det bliver mørt.
   Og ja, det blev virkelig også bare en suppe, hvor jeg hældte alle mine yndlingsting i – så kunne det jo næsten ikke gå galt (og det gjorde det så heller ikke) 😀

   1. Der står nu et fint hokkaido græskar på mit køkkenbord og venter på sin skæbne som suppe 😀

 3. Græskar kan godt blive lidt, ja, fad/grynet i smagen – men det er jo nemlig ikke det, en god gang krydderier ikke kan rette op på. Må lige prøve at drysse med kokosflager næste gang, det tror jeg altså er godt (:

  – Anne

  1. Det var helt fantastisk som prikken over i’et. Jeg synes altid supper skal have et eller andet sprødt modspil og til græskarsupper har jeg tit “bare” brugt græskarkerner alene. Men tilføjelsen af kokosflager var virkeligt ideel – det kan du roligt prøve 🙂

 4. Hej Xenia,
  Jeg ville faktisk høre, om man kunne erstatte med butternut squash, men det kan jeg vist læse ud af Anne Mettes kommentar. Jeg har aldrig prøvet hverken butternut eller hokkaido, så det må jeg vist snarest have afprøvet.
  KH
  – frk. sveske

  1. Det kan du nemlig sagtens 🙂
   Hvis du aldrig har prøvet de græskartyper (eller græskar i det hele taget?) er dette en god start, netop fordi det ikke gør noget at det bliver meget blødt og mørt. Og så skal man ikke skrælle, hvilket godt kan afskrække lidt de første par gange 🙂

 5. mmm den lyder godt nok lækker!
  Jeg har lave hokkaido suppe før, men ikke hvor man bager græskaret først – men det skal jeg ga helt sikkert prøve, det må give en enormt god og cremet konsistens.

  Jeg rister også tit nogle kikærter og kommer oven på suppen – så får man også lidt proteiner 🙂

  1. Min erfaring med at bage grøntsager i supper først har indtil videre kun været positivt. Det er som om at supperne får en mere afrundet og næsten karamelliseret smag. Helt sikkert anbefalelsesværdigt!
   Jeg overvejede også at tilsætte noget mere protein, men faktisk mættede den helt fint, som jeg spiste den – formentlig pga. fedtet i både kokosmælken og toppingen 🙂

 6. Jeg ville gerne bruge din opskrift på vores hjemmeside, da vi holder Halloween på Fredericia vold og sidste år lavede jeg suppe efter din opskrift og har lovet at give den videre – må jeg kopiere den og henvise til din blog?

  Venlig hilsen
  Marianne

 7. Fantastisk lækker suppe! Jeg kom lige til også at dumpe noget ingefær ned til herlighederne i gryden. Det gjorde bestemt ikke noget dårligt. 🙂 tak for inspirationen – både med denne og andre opskrifter. 🙂

 8. Hej Xenia. Vil gerne sige dig tak for en fantastisk opskrift. Det er noget specielt for mig, når jeg skal lave årets første græskarsuppe, og det var i dag. Suppen er så lækker. Venlig hilsen Kira

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering