Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen. Og det viste sig at være så nemt (selv for en førstegangs-pasta-amatør) og  forbandet godt, at den maskine klart var købet værd! Jeg købte i øvrigt den fra Jamie Oliver (reklamelink), da den havde testet bedst flere steder, jeg kiggede.

Jeg var lidt spændt på, om pastaen kunne blive elastisk nok uden gluten til at kunne blive rullet og skåret osv., så jeg tilføjede både lidt xanthangummi og arrowrootpulver – som begge giver sammenhængende dej og elasticitet – og så gik i øvrigt som smurt. Jeg ved ikke, om det bliver lige så godt uden de to ting, men det er et forsøg værd – læg gerne en kommentar, hvis du prøver.

Fordi jeg er vild med pesto og i øvrigt stadig har hede drømme om en smagsprøve, vi fik i Eataly i Rom, serverede jeg pastaen helt simpelt som fettuccine med basilikumspesto (min standard opskrift) og en tomatsalat on the side. Tomatsalaten dryppede jeg i øvrigt med den hjembragte 10-års modnede balsamicoeddike, og i pestoen kom jeg pecorino romano, også en souvenir fra ferien. Fordi på den måde kan jeg godt være lidt prætentiøs til tider 😉 

Jeg føler, at I forventer, at jeg nu snakker lidt om, at ganske vist var pastaen fin, meeen det er jo selvfølgelig ikke “rigtig pasta”. Men ved I hvad? Det kommer ikke til at ske. For det her pasta var  meget lig al den friske pasta, jeg næsten lige har fortæret i Rom, at jeg er 100% blæst bagover. Det havde jeg virkeligt ikke forventet. Bønnepastaen er fin, men den har bare en lidt “forkert” konsistens. Kikærtepastaen her er derimod lige som den skal være. Blød, lidt sej, med god struktur, fuld af velsmag og bare helt og aldeles pastaagtig. Og ingen falafelsmag for dem, der frygter det 😉 Det er næsten et slags hverdagsmirakel. Og det var ikke engang svært. Jeg spiste nok tre kvarter efter jeg startede på madlavningen. Og det inkluderer altså en halv times hvile for pastadejen plus fotografering. Og jeg havde aldrig brugt maskinen før, så det bliver nok kun hurtigere, hvis du er vant til sådan en fætter. En fætter, der er i øvrigt nok ikke en nødvendighed. Du burde sagtens kunne rulle dejen helt tyndt med en kagerulle og så rulle til en slags roulade og skære i strimler. Helt uden ekstra grej. Men grejet gør det bare lidt mere autentisk, ikke? 😀

Kikærtemel kan købes flere steder online i øko udgave (jeg sætter et link i opskriften), eller du kan gøre som jeg og smutte forbi din lokale grønthandler, hvor jeg købte et kilo for 25 bobs (det hedder også besan eller gram flour). Så nu har jeg til masser af pasta! Og gudskelov for det, for jeg har allerede planlagt de næste tre ting, den skal bruges til. Først på tegnebrættet: Lasagneplader!

Det var vist det, jeg havde at sige om den sag. Prøv det, for guds skyld. Og så må et buon appetito vist være på sin plads, hva’? God weekend folkens!

Hjemmelavet kikærtepasta

5 fra 1 stemme

Udskriv

Ingredienser

 • 150 g kikærtemel
 • 2 spsk arrowrootpulver
 • 1/2 tsk xanthangummi
 • 1/2 tsk fint salt
 • 2 æg
 • 1 spsk olivenolie
 • ekstra kikærtemel til at rulle pastaen

Sådan gør du

 • Bland kikærtemel, arrowrootpulver, xanthangummi og salt hurtigt med en gaffel i en stor skål. 
 • Lav en fordybning i midten og slå æg ud heri. Tilsæt olivenolie og rør hele dejen sammen med en gaffel. Når det begynder at samle sig, ælter du med hænderne, til dejen er elastisk og hverken tør eller for klistret. Er den for tør, tilsættes lidt vand. Tilsæt mere kikærtemel, hvis den er for klistret.
 • Form til en kugle, tryk den lidt flad og pak ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile på køl i 30 minutter. Imens kan du lave sauce eller tilbehør klar.
 • Bring en gryde med godt med vand med rigeligt salt i kog. Det skal være klar, når pastaen er færdigformet. Husk at vandet skal smage af havvand, så spar ikke på saltet.
 • Skær pastadejen i tre lige store stykker. Start med det første stykke og pak de andre ind i filmen igen. Har du en pastamaskine, føres dejen igennem maskinen først på højeste indstilling (tykkeste mellemrum) og herefter løbende tyndere, til din pasta har en tilpas tykkelse. Brug kikærtemel undervejs, så dejen ikke klistrer. Jeg doblede stykket et par gange undervejs for ekstra elasticitet. Dvs. du har et langt stykke pasta og folder det sammen om sig selv og fører det igennem maskinen igen.
 • Til sidst føres stykket igennem den indsats, der laver båndpasta. Eller skær med en kniv. Vend pastaen med lidt mel, så det ikke klistrer sammen, mens du laver resten af pastaen. Gentag med de andre to portioner.
 • Når vandet er spilkogende, tilsætter du pastaen og det koges i ca. 2-3 minutter. Når det flyder på toppen, er det faktisk færdigt – husk at det skal være al dente, så giv det endeligt ikke for længe.
 • Afdryp i et dørslag og vend med sauce. Server.

Noter

Kikærtemel kan købes flere steder online i øko udgave, eller det kan købes billigt hos etniske grønthandlere. Du kan også male tørrede kikærter i en krydderikværn eller lignende.
Har du ingen pastamaskine, kan du rulle dejen tyndt med en kagerulle og herefter rulle til roulade og skære til pastastrimler.
 

Basilikumpesto

No ratings yet
Antal: 2 dl
Udskriv

Ingredienser

 • 2 store håndfulde basilikumblade
 • 50 g pinjekerner, paranødder, mandler eller andet
 • 50 g parmesan eller pecorino romano eller lignende fintrevet
 • 1 fed hvidløg
 • 1 citron saften heraf
 • 1 dl olivenolie
 • salt

Sådan gør du

 • Blend alle ingredienser på nær olie og salt sammen, til det er finthakket.
 • Tilsæt olien lidt ad gangen, til du når ønsket konsistens. 
 • Smag til med salt.
 

Kategorier: Fast food, Favoritter, Gæstemad, Hverdagsmad, Italiensk, LCHF opskrifter, Mælkefri, Pastaretter, Tilbehør, Vegetarisk

Lignende opskrifter

Vis kommentarer (6)

 1. Hej, hvordan ser det ud med fedt, protein og kulhydrat i denne pasta ? Ser lækkert ud, så det må da prøves ved lejlighed-
  Vh
  Maj

  1. Det ved jeg ikke, fordi det regner jeg ud. Du kan sikkert sagtens bruge nogle af de forskellige tools der findes til det dog 🙂
   Det eneste jeg “ved” er, at der vil være flere proteiner og færre kulhydrater sammenlignet med almindelig hvis pasta 🙂

 2. Hej Xenia!
  Faldt over din opskrift, for selvom jeg fast laver pasta af bælgfrugter havde jeg ALDRIG tænkt på at droppe lidt Xanthan Gummi i. Der kan man se, må prøves. Tak for fif.

  Kikærtemel – Besan – er fantastisk. Ikke mindst til snacks, desserter og kager, som det fx bruges i det indiske og pakistanske køkken, fx til krydret dej, som man dypper kartofler, spinat, peberfrugt eller andet i , som steges og spises med krydret youghurt. Delikatesse! Jeg bruger det fx til sukkerfri lækkerier med nødder etc.

  Vigtigt: kikærtemel smager langt bedre, når det inden brug tørristes gyldent uanset om det er til mad, snacks eller sødt

  Bedste hilsner
  Jette – eksperimenterende i god, sund mad

  1. Hej Jette.
   Beklager det lidt sene svar 🙂 Jeg håber, at du har prøvet en udgave med xanthangummi og at du er enig i, at det er godt 🙂
   Jeg kan mærke, at jeg skal prøve flere ting med kikærtemel – faktisk har jeg stadig kun prøvet at lave pasta af det 🙂

 3. Nu er opskriften ved at være “gammel” – har du testet kikærtepastaen uden xanthangummi og arrowroot? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering