Jordbærkage med mandelbund og lime- og mascarponecreme

2. pinsedag var jeg til pinsefrokost med den pukkelryggede. Vi var endt på noget mild sammenskud, som i praksis udmøntede sig i, at min tante stod for forret, min bedstemor for hovedret og jeg for desserten. Egentligt en udemærket arbejdsfordeling, hvis det endelig skal være – så havde jeg nemlig en undskyldning for at få lavet den jordbærkage, jeg længe har haft i tankerne. En hurtig googlesøgning på “pinse dessert” fortalte mig desuden, at “mange spiser ovnstegt kylling og nye kartofler til pinse og en eller anden form for rabarber/eller jordbærkage til dessert” (fra Arla).

Om det er rigtigt, skal jeg ikke kunne sige (hvad spiser I?), men det passede i hvert fald på mig som fod i hose, eftersom min bedstemor havde lavet kylling til sære mig, der ikke kunne spise flæskesteg som de andre. Og vi fik da også kartofler som vist nok var nye-ish. Og ja, så var der jo jordbærkagen, som reelt set er dagens emne.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er ret vild med jordbær – også selv om de stadig “kun” er spanske. Ja, de danske jordbær er da klart at foretrække, men jeg er altså ikke typen, der vælger at undvære indtil de gode – men dyre – danskdyrkede bliver tilgængelige. Selv om man måske officielt set burde. Hvis du foretrækker at vente, kan du jo bare lige gemme opskriften her til dén tid kommer – for den er virkeligt dét værd. Den blev lavet efter opskriften her, som jeg længe har haft på min to-try liste. Jeg brugte dog Janes opskrift her til selve kagebunden – med et par modifikationer, og det samlede resultat blev en fantastisk lækker jordbærkage – helt uden korn og sukker!

Den klassiske jordbærkage med mørdej, marcipanfyld m.m. er superlækker – men jeg kunne godt fristet til alligevel at kåre denne til min nye favorit. En mørdejsbund kan være ganske fin, men jeg tror faktisk, jeg foretrækker den luftige og let svampede mere kage-agtige bund i denne – og at den så også er nemmere, gør det da kun bedre. Limecremen giver et lækkert og friskt pust, hvori mascarponen alligevel giver en fedme og sødme, som en almindelig flødeost ikke helt giver – selv om det dog kan bruges, hvis du ikke kan skaffe mascarpone. Man kan også bruge en traditionel flødeskumscreme, hvis man foretrækker det.

Alt i alt er det en skønherlig sommerkage med masser af muligheder for fremtidige variationer, der kun gør det oplagt at lave den igen og igen! Heldigvis lod resten af min familie også til at være enige med mig i dens velsmagenhed, for de to kager, jeg havde lavet, blev spist rub og stub. Vi var 15, så hvis man satser på én kage til 8 personer er man altså nok meget godt kørende. Eftersom jeg lavede dobbelt sats, er mængderne på billederne nedenfor altså ligeså – lad det ikke forvirre jer 😉

Jordbærkage med mandelbund og lime- og mascarponecreme

No ratings yet
Antal: 8 personer

Udskriv

Ingredienser

Bund

 • 4 æg
 • 50 g sukrin gold
 • 1 tsk mandelessens kan udelades, men det fremhæver kagens mandelsmag og giver næsten marcipanagtige associationer
 • 1 dl piskefløde
 • 50 g smør smeltet
 • 50 g fedtreduceret mandelmel kan ikke erstattes med hjemmemalede mandler, det giver ikke samme resultat som det fedtreducerede mel
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 spsk fiberHUSK
 • 1/2 tsk vaniljepulver

Lime- og mascarponecreme

 • 250 g mascarpone
 • 1/2 dl piskefløde kan udelades
 • 2 lime skal og saft herfra
 • 1/2 tsk vaniljepulver
 • 1 spsk sukrin+
 • evt. lidt flydende stevia for øget sødme

Desuden

 • 300 g jordbær
 • evt. lidt revet limeskal til pynt

Sådan gør du

Bund

 • Smelt smørret og lad det køle lidt af.
 • Pisk imens æg og sukrin godt sammen – helst med elpisker. Tilsæt fløde, mandelessens og det smeltede smør. Bland de tørre ingredienser for sig og pisk i de våde til det er blandet godt.
 • Lad dejen hvile ca. 10 minutter, mens fibrene trækker væsken til sig.
 • Forvarm imens ovnen til 180º varmluft.
 • Beklæd en springform med bagepapir og fordel dejen heri. Glat overfladen og bag i ca. 20-30 minutter, afhængigt af din springforms diameter, til den er gylden.
 • Køl kagen af. Du kan evt. bage den dagen før, den skal bruges, hvis det passer dig bedre.

Lime- og mascarponecreme

 • Pisk alle ingredienserne til cremen sammen med en elpisker eller i røremaskine, og smag evt. til med lidt ekstra sødemiddel, hvis det er nødvendigt. Piskefløden kan bruges til at gøre cremen mere medgørlig, når den skal smøres på kagen.

Samling

 • Skyl jordbærrene, fjern stilken (husk at gøre det i dén rækkefølge, ellers bliver de vandede) og skær herefter jordbær i skiver/både/halve. Fordel limecremen ovenpå den kolde kagebund og pynt med jordbær, som du lyster og har tålmodighed til.

Noter

Kagen skal selvfølgelig opbevares på køl af hensyn til mascarponecremen, men gør dig selv den tjeneste at tage den ud ca. 1 time før servering – det smager altså bare bedst, når det ikke er køleskabskoldt! 😀
 

Hvad spiser I til pinse?

Kategorier: 2013-favoritter, Dessert, Gæstemad, Kage, LCHF opskrifter, Påske, Sommer

Lignende opskrifter

Vis kommentarer (46)

 1. Lækkert!! Hvor køber du sådan noget som mandelmel?

  Og ang lige den ret med kylling og jordbær dessert så forbinder jeg det mere med sankt hans aften.. Holde det altid som barn i sommerhus ved min farmor og farfar hvor den stod på kylling, nye tofler, hjemmelavet agurksalat og nye jordbær til dessert (som vi selvfølgelig selv havde hentet på en gård) 😉

  1. Jeg køber det altid på nettet, men det kan også fås i diverse helsekostbutikker. En side som viivaa.dk er ret god, og så ved jeg desuden at der kommer en ny dansk LCHF-webshop den 1. juni, som jeg har store forventninger til. Husk bare at du skal have fat i den fra Funktionel Mad, der er fedtreduceret, da du ellers ikke vil få det samme (gode, hæhæ) resultat 🙂
   Ja, det lyder da 100% som en menu der ville være passende Sankt Hans – der er de nye kartofler også da klart mere lettilgængelige! Åh, hvor jeg glæder mig til at sommeren (forhåbentligt!) kommer rigtigt! 😀

     1. Ja det ved jeg så ikke. Det må man undersøge før man køber det 🙂

 2. Hold nu op hvor ser den lækker ud!
  Har straks bogmærket den og hjernen kører på højtryk for at finde en anledning til hvornår jeg kan lave denne her 🙂

  1. Mange tak, Camilla! Det var bestemt også en af de bedre 😀
   Åh ja, det kender jeg godt, det dér med at finde en “god undskyldning” for at bage kage – især de mere luksuriøse af slagsen. Håber du finder en snarlig én af slagsen 😉

 3. Yaiks – det lyder bare godt! Eeeelsker lime, eeeelsker mandler, eeelsker mascapone og naturligvis elsker jeg også friske jordbær.
  Det må smage så godt 😀 Rigtig sommer stemning.

  – Anne

  1. Tak, Anne! Og jep, jeg elsker også aaaalle de ting, hvorfor kagen var et kæmpe hit hos mig! Det gav en perfekt sommerstemning på den dejligt varme pinsedag – og billedet kan nogle gange få mig til at fortrænge det regnvejr, der så har været resten af ugen 😛

 4. GUD, hvor lyder den lækker! Jeg har lyst til at drøne ned og handle de ingredienser jeg mangler, men når man kun er sig selv er det nok lidt over-kill at lave en hel kage til sig selv. Selvom den er low carb eller hvad man nu vil betegne det som, er det sjældent sundt at spise en hel kage alene 😉

  Men tak for opskriften – jeg sætter den HELt sikkert på min afprøvningsliste! 🙂

  1. Hæhæ, nej selv LCHF-kager giver nok mavepine, hvis man spiser en hel én selv! 😀
   Velbekomme – jeg håber det bliver en succes, når du får fundet en anledning til at lave den! 🙂

 5. Oh my god, Xenia!
  Den er kage skal vi have til min fødselsdag (i september godt nok), har jeg lige besluttet. Den er bare så smuk og smager med garanti fantastisk. Mums, mums og mere mums.

  Kh. Jacqueline

  1. God plan! 😀 Det bliver nemlig en super flot kage (det er bare så nemt med jordbær!) og den smager også fantastisk, hvis jeg selv skal sige det (ingen ydmyghed her, haha 😉 )
   Godt jeg kunne hjælpe med kageplanlægningen 😛

 6. Juhuu, jeg elsker dine dessertopskrifter! Jeg er temmelig kræsen, men du får altid udskiftet de ting, jeg ikke kan lide, med noget der lyder vildt lækkert! Jeg er ikke til flødeskumscremen i alm. jordbærkager, men det her lyder som et fantastisk alternativ 😀 Og hvis det ikke er en god anledning til at afprøve din opskrift en dag, så ved jeg ikke, hvad er 😀

  1. Sikke et herligt tilfælde – det gør jeg også 😀 Og endnu et sjovt tilfælde er det da, at jeg som ved et lykketræf får lavet noget, der falder i din smag. Måske vi i virkeligheden bare har ens smagsløg på dessertpunktet? 🙂 Jeg kan for så vidt godt lide den almindelige flødeskumscreme (kan dog absolut ikke snuppe ren kagecreme!), men denne er alligevel klart et rart alternativ. Lidt mindre fed i smagen på den fade måde, hvis det giver mening? 🙂
   Jeg håber du prøver opskriften, og at den bliver god – du siger bare til, hvis jeg skal komme forbi og hjælpe dig med at få den spist, haha 😀

 7. Igen en super lækker kage fra dig – den skal helt sikkert prøves i løbet af sommeren (jeg venter dog til der kommer pluk-selv jordbær :-))
  Du skriver noget om en ny LCHF shop der kommer snart – er det noget man må høre lidt mere om, så man ved hvad man skal søge efter?

  1. Er sikker på at den kun bliver bedre med danske selvplukkede jordbær! 😀
   Ja, det kan du tro – butikken åbner 1. juni og jeg skriver nok også mere om det til den tid. I mellemtiden kan du læse mere om det hos Lørna her 🙂

 8. Mums hvor ser den bare lækkert ud. Og skøn skøn opskrift.. Mmmmm… skal jeg helst sikkert prøver af, når der lige er tid:)

 9. Der er ikke nogen grund til at vente på en anledning til at lave denne her lækre sag;-). Jeg har lige lavet den til dessert til mig og min mand på en helt almindelig lørdag. Den er dejlig nem at lave og den smager skønt.
  Hilsen Helle

  1. Det lyder fantastisk, Helle! Og en lørdag er vel aldrig sådan helt almindelig, vel – det er jo weekend! Dejligt at I kunne lide den 😀
   ~Xenia

 10. Jeg skal lave kage til fødselsdag på fredag. Ville lave denne og chokoladelagkagen. Kan man bruge Stevia strø istedet for sukrin (de har ikke sukrin i føtex så kan ikke nå at få det hjem)

  1. Ja, det kan du helt sikkert – så længe vi snakker den svenske Stevia strø, som svarer til sukrin+? Husk at stevia strø i så fald kun skal bruges i halv mængde i forhold til alm. sukrin og sukrin gold 🙂

     1. Søde Xenia, kunne jeg få dig til at “oversætte” sukrin og stevia til sukker? Altså hvor meget sukker det svarer til, da jeg ikke har/bruger sukrin og stevia, men kun rørsukker.

     2. Det kan du tro 🙂 Sukrin Gold svarer til sukker 1:1, så der bruger du bare samme mængde. Sukrin+ søder dobbelt så meget, så der skal du kun bruge halv sukkermængde – og desuden bare smage cremen til, så det bliver, som du kan lide 🙂
      Held og lykke med det 😀

 11. Lavede den i fredags til fødselsdag 🙂 Alle var helt ville med den (Den mætter mere end den ser ud til, men malede også selv mandler)

  Den skal 100 % bruges igen om en uge til den næste fødselsdag. Er helt forelsket i den smag 🙂

  Fedt med en kage der er så simpel (Er ikke så stor dessert kok, eksperimentere som regel mere på aftensmads og brød fronten 🙂 )

  1. Det er jeg super glad for at høre, Louise! Dejligt at I alle kunne lide den 🙂 (og ja, den mætter ret meget, men det gør LCHF-kager faktisk sådan ret generelt)
   Jeg skal helt bestemt også selv have lavet den mindst én gang til, inden jordbærsæsonen er ovre igen – alt andet ville da være en skam!
   Jeg foretrækker også oftest det simple – både i kager og i mad. Jeg synes hurtigt, at LCHF-kager kan blive en anelse komplicerede – i hvert fald i forhold til mængden af forskellige ingredienser – men nogle gange er det trods alt også nødvendigt. Ikke desto mindre er jeg enig i, at det er rart med en kage som denne, der bare er helt enkel og letlavet 😀

  2. Hej Louise! Brugte du kun hjemmemalede mandler og ikke fedtreduceret mandelmel? Det var nemlig min plan at experimentere med det i dag, men ville lige høre. Xenia – har du prøvet den version? 🙂

   1. Nej, jeg har endnu kun brugt versionen i opskriften her. Jeg tror dog sagtens, du kan bruge hjemmemalede mandler, så længe du tilsætter noget andet fiberholdigt også, som kan suge væske, fx loppefrøskaller, kokosfibermel eller andet. Held og lykke med forsøget 🙂

    1. Det blev et lidt blandet, men yderst lækkert forsøg! Jeg brugte din bund, og lavede en marcipan af malede mandler, sukrin melis og æggehvide. Bagte bunden lidt først og lagde marcipanen ovenpå og bagte lidt til og afsluttede med et lag smeltet chokolade ovenpå. Næsten bedre end den jordbærkage fra bageren 🙂 (fyld og jordbær på bagefter selvføgelig)

     1. Det lyder superlækkert! Jeg skal også snart have lavet en “klassisk” jordbærtærte, har jeg bestemt. Selv om sommervejret ikke lige er med os, må maden gerne være det! 😀

 12. Den ser super lækker ud Xenia. Selvom jeg aldrig har været nogen særlig god bager (læs aldrig har gidet bage) så vil jeg prøve den til i aften.

  Dog hopper jeg ikke på den der med, at der er til 8 personer. Derfor vil jeg lave den til bare Konen og mig til, til i aften……. og satse på der er et stykke til i morgen også 😉

  Tak for inspirationen.

  Kh Camille.

  1. Mange tak, Camilla! Jeg håber den blev et hit – og så er jeg desuden helt enig i, at der kun er til 8 meget beskedne mennesker. Da jeg lavede den, er jeg overbevist om, at jeg selv stod for i hvert fald 2-3 af de såkaldte “personer” ;D
   ~Xenia

 13. Jeg kastede mig ud i den her opskrift i går og serverede den til familien. Èt bid fra os alle og det eneste man kunne høre var “mmmmmmh”. Kagen var væk på 10 minutter. Super nem at lave og smager fantastisk! Tak for en dejlig blog og lækre opskrifter 🙂

  1. Dét kan jeg godt forstå, det er virkeligt også en lækker kage! Måske jeg snart skulle lave en omgang igen, når nu de lokker med jordbær over det hele lige for tiden 😀

 14. Jeg bagte den her igår – den var åndssvag god! Mine gæster kunne slet ikke forstå at den ikke var proppet med sukker og hvedemel! Så thumbs up herfra 🙂

 15. Denne kage ser overordentligt lækker ud 🙂 På dine fotos er der 2 kagebunde, vil det sige, at der ud af denne opskrift bliver til 2 lag?

 16. Hold nu fast hvor er den god!!! Jeg har netop selv lavet denne kage, og den smager så englene synger (og frister bestemt også til et stykke mere).

  I cremen brugte jeg dog citron i stedet for lime – men stadig et utroligt lækkert resultat.

  Tak for den fantastiske opskrift!

 17. Ser lækker ud tænker at man måske (med fordel) kunne smøre bunden med lidt mørkt smeltet chokolade, inden limecremen smøres på? Mon ikke liiiiig man skulle få bagt sådan en lækker jordbærtærte inden ferien og de friske jordbær er helt ovre 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering