Risengrød – for dovne nisser 🎅

Hvis du har fulgt mig noget tid, ved du garanteret, at jeg er stor julefan. Vinteren er sgu lidt mørk og kold og træls, men så bliver det december, og der kommer julelys op overalt, og vi julehygger, og vi får og giver gaver, og det hele bliver bare pludseligt lidt mere nice igen. Ligeledes er jeg ret glad for det meste julemad, i særdeleshed risengrød. Ultimativ comfort food jo! Og så er det samtidigt billigt og relativt nemt. Og her er nøgleordet for dagens indlæg netop “relativt”. Ganske vist er det ikke svært at lave risengrød, men det er sgu lidt bøvlet. Du skal sørge for at røre i det jævnligt, holde nøje øje med temperaturen og generelt våge over det mere eller mindre konstant i en times tid så det ikke brænder på. Heldigvis findes der diverse alternative måder, fx i stegepose og i ovn og i dyne, og hvad ved jeg, men jeg har ikke haft den største succes med de metoder. Selv med dynemetoden, skal du jo stadig bruge tid på at koge det op inden, og jeg har oftest også brug for at koge det sammen igen til sidst. Hard-knock life! Og så var det, at jeg fandt ud af, at man kunne lave det i en slowcooker, og at det efter sigende var helt fantastisk. Så selvfølgelig måtte jeg have mig en slowcooker også til formålet! 😀

Bevares, jeg har ikke kun købt den til risengrødsfremstilling. Jeg har været fascineret af sådan en dimmer længe, men før risengrødsåbenbaringen havde intet endnu overtalt mig til at ofre skabsplads på endnu en køkkengadget. Jeg indrømmer derfor, at indlægget her måske skulle have heddet “risengrød for dovne nisser – med en forkærlighed for køkkengadgets”, men det var altså for langt for min smag! Jeg købte denne fra mærket Crock-Pot (reklamelink), som har flere features, der virkede smarte, bl.a. en “hold-varm”-funktion, selve indsatsgryden kan også bruges på komfuret, hvis man skal brune eller sautere noget til en ret først, og så har den en pæn størrelse. Måske egentligt lidt for stor, men det må tiden jo vise. Men hvilken som helst slowcooker kan garanteret bruges!

Og så kommer vi til det fantastiske – fremgangsmåden ved risengrød for mig nu er således: smør gryde, bland mælk, ris og salt. Tænd. Gå din vej. Spis risengrød 2 timer senere. Jeg er blæst bagover i min dovenskab!

Risengrød er ikke en original opskrift overhovedet – faktisk brugte jeg bare forholdet bag på pakken med grødris. Men her får I den alligevel, hvis du skulle være så heldig at have en slowcooker også. Ellers vil jeg anbefale dig at skrive en på ønskelisten med det vons! Glæder mig i øvrigt til at prøve andre ting deri også, så skyd endeligt nogle opskrifter min vej, hvis I har favoritter i slowcookeren.

P.s. Jeg synes risengrødsmængder er svære. Der står altid “til 4 personer”, men jeg får altså altid mindre end 4 portioner ud af det, så jeg spiser nok mere, end jeg bør 😉 Forhåbentligt ved du selv, hvor mange ris du eller din familie plejer at spise, og så kan du beregne portioner ud fra det.

Risengrød i slowcooker

3.33 fra 28 stemmer
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer
Antal: 4 portioner
Risengrød for den dovne nisse. Bland ingredienserne, tænd apparatet, og kom tilbage 2 timer senere til perfekt risengrød!
Udskriv

Ingredienser

 • lidt kokosolie eller smør til at smøre indsatsgryden
 • 4 dl grødris
 • 1,5-1,75 liter mælk jeg plejer at bruge 1,6
 • 1 tsk salt

Til servering (duh)

 • smør
 • kanelsukker

Sådan gør du

 • Smør indsatsgryden med et tyndt lag kokosolie eller smør.
 • Bland så grødris, mælk og salt. Tænd på høj varme, sæt timeren til 2 timer, og gå din vej.
 • Når grøden er færdig, slår slowcookeren (i hvert fald min variant) automatisk over på varmefunktionen, så grøden holdes varm, indtil den skal spises.
 • Serveres – selvfølgelig! – med kanelsukker og smørklat.

Noter

 

Kategorier: Jul

Lignende opskrifter

Vis kommentarer (18)

 1. Bästa receptet för slowcookern är detta, jag tror du känner igen det 😉

  1 kg nötfärs
  25 g smör
  1 st gul lök
  2 tsk salt
  nymald svartpeppar
  3 klyftor vitlök
  1 st grön chili, stor inkl kärnor
  1 st röd chili, stor inkl kärnor
  2 st inlagda röda jalapeños i tomatsås (*)
  80 g tomatpuré
  600 g passerade tomater
  1 st grönsaksbuljongtärning
  1 ⅓ msk spiskummin
  1 ⅓ msk koriander
  1 tsk mejram
  1 msk sockerersättning
  2 dl vispgrädde
  1 st gul paprika
  ½ tsk cayennepeppar
  30 g mörk choklad 86% kakao
  1 st burk (400 g) röda kidneybönor.

  (*) http://www.tyckomgarant.se/Produkter/Skafferi/TexMex/Jalapenos-Roja/

  Bryn köttfärsen och löken med salt och peppar. Häll sedan ner allt i din slowcooker. Kör 8 – 10 timmar på låg.

 2. Bästa receptet för slowcookern är detta, jag tror du känner igen det 😉

  1 kg nötfärs
  25 g smör
  1 st gul lök
  2 tsk salt
  nymald svartpeppar
  3 klyftor vitlök
  1 st grön chili, stor inkl kärnor
  1 st röd chili, stor inkl kärnor
  2 st inlagda röda jalapeños i tomatsås (Jalapeños Roja/Rajas Rojas)
  80 g tomatpuré
  600 g passerade tomater
  1 st grönsaksbuljongtärning
  1 ⅓ msk spiskummin
  1 ⅓ msk koriander
  1 tsk mejram
  1 msk sockerersättning
  2 dl vispgrädde
  1 st gul paprika
  ½ tsk cayennepeppar
  30 g mörk choklad 86% kakao
  1 st burk (400 g) röda kidneybönor.

  Bryn köttfärsen och löken med salt och peppar. Häll sedan ner allt i din slowcooker. Kör 8 – 10 timmar på låg.

  1. Haha ja selvfølgelig, den ser bekendt ud 😀
   Faktisk lavede jeg den til en bunke gæster i december, og jeg havde troet, at jeg skulle have lavet det i slowcookeren, men desværre nåede den ikke frem i tide. Det må blive næste gang 🙂

 3. Eller kog risengrøden op om morgenen, sæt den under dynen og den er klar om aftenen hvor den bare skal varmes igen ????

  1. Ja, det er også en løsning, men som jeg også skriver i indlægget, synes jeg faktisk, at selv det er for besværligt – især at den skal koges igennem inden servering også, efter min erfaring 🙂 Men det var min løsning (eller i ovn), før jeg fik slowcookeren 🙂

 4. Hej. Fedt med en opskrift på risengrød i slowcooker. Min mand er vild med bagt risengrød. Kan man sagtens lave dobbeltportion? Har du fået lavet flere opskrifter til slowcookeren? PFH Elsebeth

  1. Hej Elsebeth
   Ja, det er virkeligt en dejlig risengrød – må snart have gang i slowcookeren igen, nu vi er på vej ind i vinterhalvåret.
   Du kan sagtens lave dobbeltportion, ja – det tager dog lidt længere tid, så vidt jeg husker 🙂
   Jeg må være ærlig at sige, at jeg faktisk aldrig fik prøve andet end risengrøden i slowcookeren, haha – måske det skal være denne vinters projekt!

 5. Jeg gjorde som der stod, men med 1 liter sødmælk og 2 dl grødris og den brændte på i siderne. Tænker at der må være behov for at røre lidt rundt undervejs.

  1. Hej Sofie. Ærgerligt at din grød brændte på. Der er jo sandsynligvis forskel på forskellige slowcookers – opskriften angivet her virker i min slowcooker, den er testet mange gange 😀 Måske din slowcooker har en anden belægning eller bliver varmere og du derfor er nødt til at røre lidt mere undervejs. Håber det lykkes næste gang!

 6. efter 2 timer er der intet sket med min risengrød. mælken er varm men der er stort set ingen forskel på risene

  1. Det lyder som om der er meget stor forskel på din og min slowcooker. Efter de to timer er min grød helt færdig og mælken næsten-koger. Det eneste jeg kan sige er, sørg for at din slowcooker er sat på den varme temperatur. Hvis det er tilfældet, lyder det som om at denne opskrift ikke dur til din maskine desværre.

 7. Der er helt sikkert stor forskel på de forskellige mærker og størrelser af slow cookere. Jeg må sige at denne opskrifts tidsangivelse heller ikke duer til min slowcooker. Crockpot 4,7 liters. Efter 1 time og 45 min på høj er mælken ikke mere varm end at man kan stikke fingeren i den. Øv. Den må vist serveres i morgen, og ungerne spises af med noget panikmad i aften.

 8. Min grød blev langt fra færdig på de to timer, men var heldigvis hjemme til at opdage det ???? Har en slowcooker af samme mærke men kun på 4,7l så tænker det er det der giver udslaget ???? Så til mindre gryder lav varme i flere timer vil tror fire er et godt udgangspunkt ????

  1. Desværre, som du også kan se i de andre kommentarer, er der tilsyneladende stor forskel på slowcookers. Denne opskrift fungerer for mig hver gang – ærgerligt at den fejlede for dig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering