Tarteletter med kylling samt grønne og hvide asparges (LCHF)

Normalt udgiver jeg opskrifter og indlæg i den rækkefølge, jeg har lavet retterne. Det virker ligesom bare mest logisk og rigtigt for mit logiske jeg. Og faktisk har jeg en opskrift fra et par dage siden, som ligger først i køen. Men regler er vel til for at blive brudt, for da jeg for et timer siden delte billedet af tarteletterne her på Instagram og Facebook, var der vild efterspørgsel efter opskriften. Og det kan jeg da sådan set sagtens forstå, for tarteletter er fantastisk lækre, men i sin oprindelige form desværre temmeligt ikke-LCHF. Det har jeg fundet mig i og affundet mig med i snart halvandet år, men nu havde jeg fået nok! Jeg søgte nettet tyndt efter en allerede testet og afprøvet opskrift, men forgæves. Og så måtte jeg jo selv til laboratoriet aka. køkkenet. Og hvis vi lige skal sige til helvede med janteloven osv., så vil jeg faktisk gerne sige, at resultatet blev forbandet godt! Selv en inkarneret tartelet-elsker, som mig selv, var fuldt ud tilfreds! Så jeg vil på det varmeste anbefale opskriften her. Personligt skal jeg lave en portion igen 2. juledag til julefrokost, hvilket egentligt er den egentlige grund til at jeg lavede dem i dag. Den originale opskrift er også god og lækker, men forholdsvist glutenrig, og det vil jeg jo så vidt muligt gerne undgå. Om ikke andet så i hvert fald i fyldet, så kunne jeg altid spise det rent og undgå selve tarteletterne, hvis det nu endelig var. Men når man nu er i gang med at eksperimentere, kan man jo lige så godt gå hele vejen. Så jeg gav denne opskrift et skud, eftersom dejen her blev beskrevet som “crispy & flaky”, hvilket jeg synes er en ret god beskrivelse af tarteletter. Jeg har ikke tænkt mig at bilde jer ind, at de er puffy og luftige ligesom tarteletter af butterdej, men de er sprøde og fungerer fænomenalt som holdere til det lækre cremede tarteletfyld. Og er det i virkeligheden ikke det, der er tarteletters fornemmeste opgave?? Tarteletterne er i øvrigt også fri for både mælkeprodukter og æg, hvilket der måske er nogen af jer, der vil sætte pris på.

For et par uger siden bestilte jeg noget arrowroot-pulver, som jeg har haft liggende lige siden – formålet var faktisk netop tarteletfyldet her. Jeg endte med også at finde en opskrift på dej til tarteletter, som indeholder arrowroot-pulver, så det blev en udmærket test af en ny og endnu utestet ingrediens. Arrowroot er vist ikke så udbredt i Danmark, men jeg synes ofte, at det indgår i amerikanske low-carb opskrifter – til trods for at det faktisk er ret kulhydratrigt i sigt selv, hvilket længe har forvirret mig. Jeg tror, at pointen dog er, at man bruger meget mindre end man gør med andre lignende produkter. Og så er det selvfølgelig glutenfrit! Og ærligt talt, i den samlede portion tarteletfyld her brugte jeg 1,5 tsk arrowroot, hvilket vist svarer til 2,3 g kulhydrat – i hele portionen! Det er ikke så galt igen! Men det er selvfølgelig et valg, man tager – personligt gør jeg det gerne igen – og igen! Hvis I ikke lige har arrowroot på lager, skulle det kunne erstattes med majsstivese/maizena, som vist har samme kulhydratindhold. Jeg tør ikke love, at I kan få samme resultat uden en eller anden form for stivelse, men I kan da forsøge! Hvis I får held med det, må I endelig lade mig det vide!

Alt i alt er jeg virkeligt tilfreds med resultatet – og jeg håber, at I bliver det samme! Jeg kender i hvert fald mindst én – ud over mig selv – som vil sætte pris på denne “opdagelse”, nemlig min bror, som ææælsker mine tarteletter, og som har måtte gå foruden lige så længe som jeg – den stakkel. Mon ikke han glæder sig lidt til 2. juledag også? 😉

LCHF-tarteletter

No ratings yet
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 150 g mandelmel = fintmalede smuttede mandler de skal være smuttede for det lyse resultat – men hvis det er mindre vigtigt, kan du undlade at smutte – jeg brugte færdigmalet lyst mandelmel
  • 3 spsk arrowroot-pulver eller majsstivelse
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g gule hørfrø malet til fint mel gule frem for alm. brune for en lys dej – kan erstattes med brune
  • 1 dl varmt vand
  • 1 spsk olie eller smeltet smør

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  • Bland mandelmel, arrowroot-pulver, bagepulver og salt i en stor skål. Pisk fintmalede hørfrø med varmt vand og olie/smør i en anden mindre skål, indtil det tykner. Bland de to portioner og ælt det hele godt sammen.
  • Vend en aluminiumsmuffinform på hovedet og pensl godt med olie eller smeltet smør. Del så dejen i 12 lige store dele og rul hver del til en kugle, som mases eller rulles flad. Beklæd de omvendte muffinforme med dejstykkerne og pensl med lidt ekstra olie.
  • Bag tarteletterne i ca. 20-30 minutter, afhængigt af dejens tykkelse og din ovn. De skal være sprøde og gyldne. Lad tarteletterne køle let af på pladen og overfør herefter til en bagerist til yderligere afkøling.
 

LCHF tarteletfyld med kylling samt grønne og hvide asparges

No ratings yet
Antal: 8 tarteletter (fyld til)
Udskriv

Ingredienser

  • 2 store kyllingebryster
  • 1 bundt grønne asparges personligt foretrækker jeg udelukkende grønne asparges, men det er jo både billigere og mere sæsonrigtigt med de hvide…
  • 1/2 dåse hvide asparges i stykker
  • 1 hønsebouillonterning
  • 1/2 liter piskefløde
  • 1-1,5 tsk arrowroot-pulver kan evt. udelades eller erstattes af majsstivelse
  • 1-1,5 spsk vand
  • salt og peber
  • frisk persille til pynt

Sådan gør du

  • Bring ca. 1 liter vand i kog med godt med salt. Knæk de træede ender af de grønne asparges og tilsæt til kogevandet. Når vandet koger, tilsættes kyllingebrysterne, og koges ved lav varme i ca. 10 minutter.
  • Skær imens resten af de grønne asparges i stykker på ca. 2 cm.  Når kyllingen er klar, tages de og aspargesenderne op af vandet, og de grønne aspargessnitter dampes i et par minutter.
  • Pluk kyllingekødet med to gafler og/eller fingrene. Hæld vandet fra de hvide asparges.
  • Bring piskefløden i kog i en gryde eller sauterpande sammen med bouillonterningen. Lad simre i min. 10 minutter, til fløden begynder at tykne. Rør så arrowroot-pulver ud i vand og tilsæt til fløden. Lad simre og koge ind, indtil sovsen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
  • Vend alle ingredienserne i sovsen. Varm igennem, smag til en sidste gang og server i tarteletter. Pynt med hakket frisk persille.
 

Kategorier: 2013-favoritter, Brød, Favoritter, Forretter, Frokost, Gæstemad, Hovedretter med fjerkræ, Hverdagsmad, Jul, LCHF opskrifter, Mælkefri, Mormormad, Påske

Lignende opskrifter

Vis kommentarer (28)

      1. kan man mon bruge husk i stedet for arrowroot? jeg har ikke lyst til majsstivelse og jeg har ikke arrowroot…

          1. De blev rigtig gode og smagfulde – og det fungerede fint med fiberhusk og æggeblomme i stedet for arrowroot, omend resultatet blev nano-mindre sprødt 🙂 Frokostgæst følte sig godt forkælet!

    1. Jeg købte dem i en af de lokale specialbutikker i byen, da jeg skulle bruge dem samme dag, men ellers ved jeg, at i hvert fald lchfbutikken.dk sælger dem – klik evt. på linket i ingredienslisten ovenfor 🙂

  1. Jeg lavede dem i går, og jeg er FAN!
    Og så var 2 tarteletter faktisk nok til mig, lidt vildt når jeg plejer at stoppe udelukkende pga fyldet slipper op.
    I stedet for gule hørfrø brugte jeg sesamfrø, det fungerede fint.
    OG ikke nok med det så kogte jeg suppe på benene fra kyllingen. Fantastisk med mad til 2 personer i 4 dage med 1 kylling 😀

    1. Hvor er det godt at høre, Mette! Og ja, de mætter ganske rigtigt en del mere end de klassiske – jeg spiste vist 3, da jeg lavede dem til aftensmad – og 2 til julefrokosten lagde en rigtigt god bund, skal jeg hilse at sige 😉
      God ide med sesamfrøene – det vil jeg lige huske, hvis jeg en dag er løbet tør for hørfrøene 🙂

  2. Hvor ser det lækkert ud. 🙂 jeg er nysgerrig på det du bruger der hedder arrowroot. Er det low carb? Har ikke kunne finde oplysninger om det.

    1. Mange tak 😀
      Ja, arrowroot var også noget, jeg selv havde svært ved at finde info om faktisk. Men det bliver brugt på flere amerikanske low-carb-blogs, hvorfra jeg havde hørt om det. I princippet er det jo stivelse og stort set ren kulhydrat og det kommer fra en rod – men så vidt jeg har kunne læse mig til, er begrundelsen for, at det er “ok” i low-carb, at man bruger en del mindre arrowroot, end man ville bruge af fx hvedemel for at få tilsvarende resultat – fx i hele denne opskrift bruger man samlet ca. 3,5 spsk, hvilket iflg. denne side svarer til rundt regnet 24 g nettokulhydrat. Pr. tartelet er det altså ca. 2 g kulhydrat fra arrowroot, hvilket jeg gerne vil gå med til. Og så er det jo også glutenfrit modsat hvedemelet!
      Men i sidste ende er det nok noget, man selv vurderer – jeg bruger det gerne en anden gang, når jeg skal kunne jævne ordentligt fx 🙂

  3. Hej

    Jeg har prøvet at lave dine tartellet skåle i dag, da jeg skal til tartellet-aften i morgen.
    Men jeg synes ikke at jeg kunne få dem til at hænge rigtigt sammen som det ser ud til på dine billeder 🙁 Jeg brugte sesamfrø istedet for hørfrø, men jeg synes ik at jeg kunne få det til at tykne som du skriver… Det endte med at jeg kom et æg i for at giver det lidt sammenhæng, men jeg har ikke kunne få skålene så dybe som dine, da dejen nærmest falt fra hinanden…

    Har du nogle gode tip? Og evt. et billede af din dej inden du former skålene?

    Glæder mig til at smage dem i morgen 🙂

    Sus

    1. Hørfrø har en helt særlig egenskab, der gør, at de, blandet med vand, laver såkaldt “hørfrøslim” og derfor faktisk kan erstatte æg og holde sammen på dej. Jeg har ikke selv prøvet tarteletterne på anden måde end her, men jeg tænker, at det kan have stor betydning for dejens resultat. Jeg har desværre ikke andre billeder end dem i indlægget – men hvis du har mod på at prøve igen på et senere tidspunkt, så prøv med hørfrø, og se om det mon ændrer noget. Det tror jeg, det vil!
      Jeg håber, at de i det mindste smager, som de skal, selv om formen måske ikke er blevet helt i øjet 🙂

      1. De smagte rigtig godt, så der var ingen mangler der 🙂 Jeg prøver dem med hørfrø næste gang…

  4. Du må være en meget tålmodig dame med den dej… jeg endte med at smække en æggeblomme i, så nu er jeg spændt på resultatet. Men dejen smuldrede simpelthen for mig i de første to. Det hjalp med æggeblommen… så jeg krydser fingre, for der kommer frokostgæst, der gerne skulle føle sig lidt forkælet 🙂

    1. Jeg er nok tålmodig, ja – meeen jeg tror nu også, at arrowroot’en – som jo er stivelse – har noget at sige i forhold til resultatet og dejens konsistens. Min var nemlig ikke så besværlig igen at arbejde med – syntes jeg! 😀
      Håber, at dine bliver gode ikke desto mindre!

      1. dem uden æg er lige en lille-bitte tand mere sprøde end dem med æggeblomme! Så det er da til at have med at gøre. Trods alt. Og når der først kommer fyld i (og musikken spiller), så bliver de fine. Meget velsmagende, i øvrigt. Glæder mig til at servere dem til frokost… Men jeg vil prøve at arbejde med opskriften – og evt. få fat i arrow-root.

  5. Har du nogen ide om hvor godt de fryser… Friskbagt er selvfølgelig bedst, men jeg kan godt lide når jeg bager at double portionerne og fryse ned, så man kan bage noget andet næste gang man har lidt tid.

    1. Jeg har aldrig prøvet at fryse dem selv, men umiddelbart tænker jeg, at de måske vil miste en del af sprødheden ved at blive frosset ned? Hvis du forsøger det, må du hjertens gerne lige give lyd om hvordan det går 🙂

  6. Xenia,
    TAK!!! Min absolutte livret er tarteletter med høns i asparges. Som du selv siger, så er det ikke ligefrem LCHF. De her er 100x bedre end dem fra supermarkedet, og oveni købet nemme at lave! I LOVE IT 😀

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering