Verdens bedste koldhævede morgenboller

Hov, så er jeg tilbage med opskriften på de bedste morgenboller du kommer til at smage! Efter min upartiske mening, selvfølgelig. Det er også nogen af de nemmeste, jeg har prøvet, men det syntes jeg ikke lige kunne være i overskriften, så det får I som en særlig sidenote her.

Opskriften har jeg tyvstjålet fra Nadia, men ud fra devisen om, at ting jeg har lavet over 10 gange (som jeg lige har fundet på), så skal denne opskrift altså bo herinde. Det gør det også nemmere for mig selv, næste gang der går lidt tid inden jeg laver dem og jeg når at glemme opskriften, som jeg ellers p.t. kan udenad. Og det gør det selvfølgelig også nemmere, når alle jeg laver dem til, spørger efter opskriften, og jeg så bare kan pege dem herind. En blog er sgu smart nok, hva’?

Jeg ved i øvrigt ikke, om folk overhovedet læser blogs på den her måde længere. Er der nogen der læser teksten her, eller er det bare mig der snakker om hvidt brød og lækre kulhydrater ud i et ekkokammer? Til jer der evt. stadig bruger bloggen her (fordi jeg ved, at I findes, selv om I måske ikke længere læser med på samme måde som engang), så har jeg lige givet sitet her en lille teknisk opdatering. Ikke noget stort visuelt, men en del under instrumentbrættet, som forhåbentligt gør det federe for jer at bruge opskrifterne herinde. Og selv hvis I er ligeglade, så hyggede jeg mig med at lave det – man skulle ellers tro, at jeg fik nok af at kode i mit dagjob, men man skal jo ikke være forudsigelig.

En sidste note konkret om disse boller: De er nemme og svære at få til at fejle. Men der er to vigtige ting (i min optik): 1) Godt brød har godt med salt. Jeg bruger selv 15-17 gram, fordi jeg er en saltgris, og jeg vejer det hver gang, fordi der ikke er noget værre end smagsløst brød. Jeg har skrevet et interval herunder, fordi jeg ved at saltpræferencer varierer. Men så ved I, hvad min anbefaling er. 2) Sørg for at skrue godt op for den ovn. Mange bolleopskrifter bruger bare omkring de 200º, men det giver altså bare ikke lige så godt et resultat. Der er jo en grund til at bagerne har de monsterovne, de har 🙂 Jeg bager mine på mit bagestål, men har også lavet dem mange gange uden, og de bliver også gode sådan. Men hvis du har et bagestål eller lignende, giver det lige dét ekstra.

Og så er vi selvfølgelig enige om, at sådan en nybagt bolle nydes allerbedst med nutella OG smør under. Ikke?

Koldhævede morgenboller

5 fra 3 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Hævetid: 8 timer
Samlet tid: 8 timer 35 minutter
Antal: 9 boller
De bedste koldhævede boller jeg nogensinde har smagt med den helt rigtige krumme, saftighed og sprødhed
Udskriv

Ingredienser

  • 5,5 dl vand
  • 10 g gær
  • 10-15 g salt
  • 1 tsk honning
  • 400 g hvedemel
  • 100 g rugmel
  • 50 g havregryn

Sådan gør du

  • Rør gær ud i vand. Jeg blander det hele i en 3-liters condi-bøtte, men enhver passende bøtte eller skål med låg eller film dur fint.
  • Tilsæt honning og salt og lad det opløse kort. Tilsæt så resten af ingredienserne og rør sammen til en konsistens som tyk havregrød.
  • Sæt dejen på køl til hævning natten over.
  • Når du står op om morgenen (eller ca. 1 time inden bollerne skal spises), tænder du ovnen på varmluft og så varm som den kan blive. Jeg bruger 250º. Hav en bradepande eller bagestål (bagesten eller lignende) i ovnen, mens den varmer op.
  • Dejen formes til 9 boller på et stykke bagepapir med to skeer. Når ovnen er tilpas varm, overføres bagepapiret forsigtigt til den varme bageplade, og bollerne bages i ca. 20-25 minutter, afhængigt af din ovn. Jeg kan godt lide dem godt sprøde og liiige på kanten til at blive for mørke, men det er selvfølgelig en smagssag.

Noter

 

Kategorier: Brød, Favoritter, Mælkefri

Lignende opskrifter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering